Żelazo

UWAGA! Dokonując rejestracji każdy produkt prezentowany w tym serwisie możesz kupić ze zniżką w cenie producenta.

Czy wiesz, że…
tylko 8 % z ogólnej ilości spożywanego żelaza jest wchłaniane i przekazywane do krwi.

Korzyści z obecności soli żelaza w organizmie:

–  wpływa na proces wzrostu

–  zwiększa odporność organizmu

–  zapobiega zmęczeniu

–  zapobiega niedokrwistości

–  nadaje skórze zdrowy wygląd

Zapotrzebowanie dzienne żelaza:

–  osoby dorosłe  – 15 mg

– kobiety w ciąży – 30 mg

–  dzieci i młodzież w wieku 10-12 lat – 12 mg

– dzieci w wieku 7-9 lat – 10 mg

– dzieci w wieku 4-6 lat – 8 mg

–  dzieci od 1 do 3 lat  – 7 mg

Nadmiar żelaza w organizmie:

– w burakach

– w algach (sole żelaza w OCEAN21), m.in.: Ascophyllum Nodosum, Palmaria Palmate, Porphyra Yezoensis czyli NORI, Ulva Lactuca.

Najwięcej żelaza zawiera: wątroba cielęca, sól z Wieliczki, , suszone morele, orzechy, nasiona dyni, słonecznika, rodzynki, razowy chleb.

Zawartość żelaza w 100 g:

wiśnie  , grejpfruty – 0,2mg żelaza.

śliwki suszone – 3,9 mg

rodzynki – 3,3 mg

daktyle suszone – 2,1 mg

jeżyny, maliny, porzeczki – 0,9 mg

winogrona, brzoskwinie – 0,8 mg

banany – 0,6 mg

jabłka , gruszki – 0,3 mg