Czy wiesz, że…
tylko 8 % z ogólnej ilości spożywanego żelaza jest wchłaniane i przekazywane do krwi.
Korzyści z obecności soli żelaza w organizmie:
– wpływa na proces wzrostu
– zwiększa odporność organizmu
– zapobiega zmęczeniu
– zapobiega niedokrwistości
– nadaje skórze zdrowy wygląd
Zapotrzebowanie dzienne żelaza:
– osoby dorosłe – 15 mg
– kobiety w ciąży – 30 mg
– dzieci i młodzież w wieku 10-12 lat – 12 mg
– dzieci w wieku 7-9 lat – 10 mg
– dzieci w wieku 4-6 lat – 8 mg
– dzieci od 1 do 3 lat – 7 mg
Nadmiar żelaza w organizmie:
– w burakach
– w algach (sole żelaza w OCEAN21), m.in.: Ascophyllum Nodosum, Palmaria Palmate, Porphyra Yezoensis czyli NORI, Ulva Lactuca.
Najwięcej żelaza zawiera: wątroba cielęca, sól z Wieliczki, , suszone morele, orzechy, nasiona dyni, słonecznika, rodzynki, razowy chleb.
Zawartość żelaza w 100 g:
wiśnie , grejpfruty – 0,2mg żelaza.
śliwki suszone – 3,9 mg
rodzynki – 3,3 mg
daktyle suszone – 2,1 mg
jeżyny, maliny, porzeczki – 0,9 mg
winogrona, brzoskwinie – 0,8 mg
banany – 0,6 mg
jabłka , gruszki – 0,3 mg