Wanad

UWAGA! Dokonując rejestracji każdy produkt prezentowany w tym serwisie możesz kupić ze zniżką w cenie producenta.

Wanad wzmacnia działanie hydroksycytratów HC przyczynia się do normalizacji poziomu cukru skutecznie obniżając jego ilość we krwi i w konsekwencji zapobiega jego przemianie w tłuszcz i magazynowaniu w mięśniach. Działa insulinopodobnie –  powoduje wzrost transportu glukozy do komórki. Hamuje także zmianę białka na cukier, stymulując odbudowę i wzrost tkanki mięśniowej –  zapobiega jej wiotczeniu.

Wanad przyczynia się zamiany cukru w energię i do zwiększenia produkcji energii w organizmie. Konsekwencją jest mniej tkanki tłuszczowej w organizmie bez ubytku masy mięśniowej. Związek wanadu działa podobnie na organizm jak insulina. Hormon ten, produkowany przez wyspecjalizowane komórki trzustki, reguluje metabolizm węglowodanów i białek, przekształcając je w związki będące źródłem energii dla komórek. Jeśli organizm nie wytwarza dostatecznej ilości insuliny poziom cukru we krwi wzrasta i zostaje zmagazynowany w postaci tłuszczu. Wanad jest stosowany w leczeniu cukrzyca.

Przeciętna codzienna dieta dostarcza człowiekowi około 20 ug wanadu. Podawanie wanadu powoduje obniżenie stężenia glukozy i tłuszczów we krwi.

Korzyści z obecności wanadu w diecie:

–  hamuje powstawanie cholesterolu we krwi;

– zapobiega chorobom serca.

Niedobór wanadu może sprzyjać rozwojowi miażdżycy i cukrzycy.

Po 2-3 tygodniach podawania wanadu, podnosi się wrażliwość organizmu na insulinę, jednocześnie obniża się poziom cholesterolu. Działanie nasycenia organizmu wanadem utrzymuje się jeszcze do 2 tygodniu po odstawieniu preparatów z wanadem.

Najwięcej wanadu zawierają ryby. Wanad jest obecny we wszystkich ziołach.