Nikiel

UWAGA! Dokonując rejestracji każdy produkt prezentowany w tym serwisie możesz kupić ze zniżką w cenie producenta.

Nikiel organiczny znajduje się we wszystkim, co żywe, czyli też w “żywym” pożywieniu np. w warzywach.

Nie wiedząc o tym dostarczamy go do organizmu w śladowej ilościom, bo w tej formie naturalnej jest nam potrzebny. Średnia jego dzienna podaż wynosi 130-140 mcg, jakie powinniśmy przyjmować dziennie. Niestety trudno wchłania się w jelitach (tylko 10%) stąd naturalne formy są najlepiej wchłaniane. Prawidłowy poziom niklu w surowicy krwi wynosi ok. 1,5-5 mcg/1-. Nadmiar organicznego niklu wydalany jest z kałem, mniejsze ilości wydalane są z potem i moczem.

Brak organicznego niklu w diecie powoduje obniżoną płodność, ograniczenie wzrostu, niedotlenienie mięśnia sercowego – ischemia, zmiany w obrazie krwi, w wątrobie i na skórze. Obecność niskiej zawartości niklu organicznego we krwi, pozwala wykryć niedokrwienną chorobę sera oraz określić stopień uszkodzenia tkanek po zawale serca.

Organiczny nikiel zawarty w warzywach, ma postać chelatową, a nasz organizm dla prawidłowego funkcjonowania pobiera go z pokarmu i zawiera w tkankach w śladowych ilościach.

Inna postać ma nikiel płynący z rur z kranu, na pasku od zegarka, na biżuterii czy na widelcu, które w tej formie metalicznej mogą powodować zapalenia skóry i uczulenia. Inne związki karbonylowe niklu używane są w przemyśle i maja działanie rakotwórcze. Nikiel z takich związków należy do toksycznej odmiany pierwiastków o kilku wartościowościach – niekorzystnych dla zdrowia.