German

UWAGA! Dokonując rejestracji każdy produkt prezentowany w tym serwisie możesz kupić ze zniżką w cenie producenta.

German (germanium) jest uważany za pierwiastek śladowy. Został okryty przez Klemensa Winklera. Jest półmetalem i półprzewodnikiem, co ma duże znaczenie dla roślin a tym samym dla człowieka. Ma właściwości elektroluminescencyjne. Dzięki tym cechom umożliwia roślinom przekształcanie fotonów światła słonecznego w małe prądy elektryczne, które z kolei rozszczepiają wodę na tlen i wodór. Szczególnie jest to ważne dla alg oceanicznych, które poprzez tafle wody muszą radzić sobie z gromadzeniem i koncentracja niezbędnych do fotosyntezy fotonów i soli mineralnych w swoich organizmach. Tlen jest podstawą życia większości istnień na Ziemi. German nie jest szkodliwy dla człowieka i sam jest pozbawiony właściwości toksycznych.

German należy do grupy przeciwutleniaczy. Wraz z nimi chroni przed chorobami degeneracyjnymi m.in.: białaczka, astma, cukrzyca, przedwczesne starzenia się, zaburzenia procesów trawienia, choroby układu krążenia (choroba wieńcowa, miażdżyca i nadciśnienie), zapalenie stawów i kręgosłupa, choroba Parkinsona, epilepsja, a także zaćma i jaskra.  Niektórzy naukowcu twierdzą, że ma zdolność stymulowania funkcji immunologicznej, dostarczania tlenu do komórek, odtruwania, ochrony przed szkodliwym promieniowaniem, a tym samym spowalniania wzrostu nowotworów i łagodzenia wielu dolegliwości w tym stanów zapalnych stawów.

Objawami niedoboru germanu organicznego jest zwiększona podatność na choroby degeneracyjne związane z wiekiem.

Przykładowa zawartość germanu w organizmie wynosi w wątrobie 150ug/kg, w mięśniach > 100ug/kg. Oficjalnej normy RDA nie ustalono. Przeciętne dzienne spożycie zależne jest od diety i wynosi 0,35 mg. W diecie ovowegeteriańskiej (z uwzględnieniem jak) wynosi aż 3mg, podczas gdyż w diecie wysokobiałkowej zaledwie 0,8 mg. Przy normalnej diecie osiągnięcie dawki leczniczej jest niemożliwe i konieczne staje się suplementacja.

W odżywianiu znalazła zastosowanie organiczna forma germanu ( Ge-132). Organiczny german zawarty z algach obniża  zapotrzebowanie narządów na tlen oraz chroni je przed niedotlenieniem występującym m.in. podczas zatrucia tlenkiem węgla, na które wszyscy jesteśmy narażeni wdychając spaliny samochodowe na ulach miast, dym z papierosów, mieszkając w okolicy hut, kopalń, zakładów przemysłowych. Dzięki obecności germanu w algach, mają one tak wspaniała zdolność przenoszenia tlenu w naszym organizmie do komórek.

Organiczny german znajduje się w śladowych ilościach w czosnku, żeń-szeniu, sushi, jęczmieniu, żywokościem aloesie oraz glonach – algach m.in.: Alaria marginata, Ascophyllum nodosum, Chondrus crispus, Fucos vesiculosus, Laminaria digitata, Porphyra yezoensis, Palmaria palmate, Ulva lactuca, spirulina i chlorella, co częściowo wyjaśnia ich niezwykłe lecznicze właściwości. Dzięki obecności germanu zawartego w chlorofilu roślin, mają one tak wspaniałą zdolność przenoszenia tlenu w naszym organizmie do komórek. German zawarty z algach obniża zapotrzebowanie narządów na tlen oraz chroni je przed niedotlenieniem występującym m.in. podczas zatrucia tlenkiem węgla, na które wszyscy jesteśmy narażeni wdychając spaliny samochodowe na ulicach miast, mieszkając w okolicy autostrad, hut, kopalń, zakładów przemysłowych, wdychając toksyczne i radioaktywne pierwiastki w dymie papierosowym palaczy. German nie jest szkodliwy dla człowieka i sam jest pozbawiony właściwości toksycznych.

GERMAN vs  NOWOTWORY

Organicznemu germanowi poświęcono wiele badań z uwagi na wpływ, jaki wywiera on na różne rodzaje nowotworów. Jest półprzewodnikiem co duże znaczenie dla zdrowa człowieka, ponieważ biorąc udział w fotosyntezie, umożliwia roślinom przekształcanie fotonów światła słonecznego w małe prądy elektryczne, które z kolei rozszczepiają wodę na tlen i wodór. Tlen jest podstawą życia większości istnień na Ziemi.

German, jako półprzewodnik samoistny należy do grupy przeciwutleniaczy i wraz z nimi chroni przed wieloma chorobami degeneracyjnymi m.in.: białaczka i wiele innych nowotworów. Sprawia to fakt, iż german silnie pobudza organizm do produkcji interferonu. Chroni nas, zatem przed rozwojem chorób nowotworowych i częstych ich przyczyn – chorób wirusowych. Również aktywuje makrofagi – komórki układu odpornościowego, których zadaniem jest niszczenie i pochłanianie komórek rakowych.

Korzystne działanie germanu w organizmie (Ge-132), zaobserwowano w niektórych przypadkach raka płuc. Okazał się on również skuteczny w walce z nowotworami jajników. W badaniach klinicznych, w których wzięło udział 17 pacjentów z chorobą Hodgkina (powiększenie węzłów chłonnych i śledzionej), german spowodował remisje choroby u 5-u pacjentów, z których 2 zostało całkowicie wyleczonych.

W Hanowerze w 1984 roku podczas pierwszej międzynarodowej konferencji poświęconej germanowi, przedstawiono doniesienia o pozytywnych rezultatach, stosowania germanu u pacjentów z rakiem jelita grubego i innymi rodzajami nowotworów. Sądzi się, że przyczyna korzystnego oddziaływania germanu są prawdopodobnie jego właściwości wzbogacające organizm w tlen, podczas gdy komórki rakowe rosną w przypadku nieobecności tlenu.
Tym czasem kod DNA komórki do prawidłowego działania, potrzebuje tlenu.

GERMAN – GDZIE WYSTĘPUJE?

Germanium jest uważany za pierwiastek śladowy o działaniu antyoksydacyjnym. Jest półmetalem i półprzewodnikiem. W odżywianiu znalazła zastosowanie jedynie organiczna forma germanu (Ge-132). Niektórzy naukowcu twierdzą, że ma zdolność stymulowania funkcji immunologicznej, dostarczania tlenu do komórek, odtruwania, ochrony przed szkodliwym promieniowaniem, a tym samym spowalniania wzrostu nowotworów i łagodzenia wielu dolegliwości w tym stanów zapalnych stawów. Objawami niedoboru germanu jest zwiększona podatność na choroby degeneracyjne związane z wiekiem.

Przykładowa zawartość germanu w organizmie wynosi w wątrobie 150ug/kg, w mięśniach > 100ug/kg. Oficjalnej normy RDA nie ustalono. Przeciętne dzienne spożycie zależne jest od diety i wynosi 0,35 mg. W diecie ovowegeteriańskiej (z uwzględnieniem jak) wynosi aż 3mg, podczas gdyż w diecie wysokobiałkowej zaledwie 0,8 mg. Przy normalnej diecie osiągnięcie dawki leczniczej jest niemożliwe i konieczne staje się suplementacja.

Organiczny german znajduje się w śladowych ilościach w czosnku, żeń-szeniu, sushi, jęczmieniu, żywokościem aloesie oraz glonach – algach m.in.: Alaria marginata, Ascophyllum nodosum, Chondrus crispus, Fucos vesiculosus, Laminaria digitata, Porphyra yezoensis, Palmaria palmate, Ulva lactuca, Spirulina i Chlorella, co częściowo wyjaśnia ich niezwykłe lecznicze właściwości. Dzięki obecności germanu zawartego w chlorofilu roślin, mają one tak wspaniałą zdolność przenoszenia tlenu w naszym organizmie do komórek. German zawarty z algach obniża zapotrzebowanie narządów na tlen oraz chroni je przed niedotlenieniem występującym m.in. podczas zatrucia tlenkiem węgla, na które wszyscy jesteśmy narażeni wdychając spaliny samochodowe na ulicach miast, mieszkając w okolicy autostrad, hut, kopalń, zakładów przemysłowych, wdychając toksyczne i radioaktywne pierwiastki w dymie papierosowym palaczy. German nie jest szkodliwy dla człowieka i sam jest pozbawiony właściwości toksycznych.

GERMAN –  IMMUNOLOGIA

Okazuje się, że german silnie stymuluje układ obronny organizm do produkcji interferonu chroniącego nas przez wirusami. Dlatego pierwiastek ten może odgrywać ważną rolę w walce z AIDS –  chorobie powodowanej przez wirusa HIV (Human Immunodeficiency Virus) – ludzkiego wirusa upośledzenia odporności.

Ponadto aktywuje on makrofagi, duże komórki należące również do układu odpornościowego. Makrofagi niszczą i pochłaniają komórek rakowe i pasożyty.

German stymuluje także wytwarzanie supresorowe komórek T, które kontrolują przeciwciała oraz zwiększają ogólna odporność na choroby. Supresorowe komórki T hamują  nadmierną reakcje immunologiczne i tym samym niejako regulują nasilenie odczynu odpornościowego.

W organizmie zdrowej osoby o wadze 70 kg znajduje się około 5 mg pierwiastków germanu.

Organicznemu germanowi poświęcono wiele badań z uwagi na jego wpływ, jaki wywiera on na różne rodzaje nowotworów. Metaboliczne funkcje germanu nie są jeszcze całkowicie poznane. Potrzebne są dalsze badania, ale na podstawie dotychczasowych wyników można śmiało twierdzić, że german jest pierwiastkiem śladowym z wielką przyszłością.

 German nie jest szkodliwy dla człowieka i sam jest pozbawiony właściwości toksycznych. Stop germanu ze złotem zawierający 12% Ge topi się w temperaturze 350° C i jest stosowany w złotnictwie i dentystyce.

GERMAN  – INTERFERON

German silnie pobudza organizm do produkcji interferonu. Interferon jest aktywną substancją działającą przeciwwirusowo oraz przeciwnowotworowo. Interferon chroni komórkę przed inwazją wirusa do jej wnętrza w celu dokonaniem zmian kodu genetycznego w komórce. Dzięki temu interferon zmniejsza odtwarzanie wirusa w komórkach przez hamowanie syntezy wirusowego RNA i DNA.

Im silniejsza odporność, tym lepsza produkcja interferonu. Im większą ilość interferonu wytworzy organizm, tym bardziej jest odporny na wirusy i nowotwory. Większość żywych i prawidłowo funkcjonujących komórek ma zdolność produkcji interferonu, który wytwarza się w komórkach podczas ich zakażenia wirusami. Podobni jak przeciwciała – interferon produkowany jest przez komórki układu obronnego.

Interferon jest utalentowanym graczem w zespole immunologicznym. Wg dr Hirazumi, interferon aktywuje cytotoksyczność makrofagów wobec komórek nowotworowych i patogenów mikrobiologicznych, działa synergistycznie z innymi czynnikami takimi jak: lipopolisacharydy (LPS), indukując produkcje IL-lbeta, TNF-alfa i tlenku azotu przez makrofagi.

 Ochrania kwas hialuronowy (haluronic acid) – “gąbczastą” substancję, która odpowiedzialna jest również za utrzymywanie odpowiedniej ilości płynów i wody, a z ich braku tkanka marszczy się jak gąbka (widać to jako jędrność lub zmarszczki skóry). Kwas hialuronowy “cementuje” przestrzeń między komórkami tkanki powodując trzymanie się komórek razem. Chorobotwórcze bakterie i wirusy wydzielają toksyczną substancję chemiczną, która niszczy ten kwas umożliwiając im łatwiejszą penetrację do wewnątrz komórki. Niszczenie to możesz łatwo zauważyć na skórze w postaci przebarwionych plam, piegów, czyraków, trudno gojących lub ropiejących ran spowodowanych infekcją np. gronkowca złocistego, grzybów lub innych pasożytów. Wewnątrz organizmu zmiany te nie będą widoczne, ale Twój organizm da Ci sygnały o chorobie. Nie lekceważ tego.

GERMAN – NOWOTWORY

Organicznemu germanowi poświęcono wiele badań z uwagi na wpływ, jaki wywiera on na różne rodzaje nowotworów. Jest półprzewodnikiem co duże znaczenie dla zdrowa człowieka, ponieważ biorąc udział w fotosyntezie, umożliwia roślinom przekształcanie fotonów światła słonecznego w małe prądy elektryczne, które z kolei rozszczepiają wodę na tlen i wodór. Tlen jest podstawą życia większości istnień na Ziemi.

German jako półprzewodnik samoistny należy do grupy przeciwutleniaczy i wraz z nimi chroni przed wieloma chorobami degeneracyjnymi m.in.: białaczka i wiele innych nowotworów. Sprawia to fakt, iż german silnie pobudza organizm do produkcji interferonu. Chroni nas zatem przed rozwojem chorób nowotworowych i częstych ich przyczyn – chorób wirusowych. Również aktywuje makrofagi –  komórki układu odpornościowego, których zadaniem jest niszczenie i pochłanianie komórek rakowych.

Korzystne działanie germanu  w formie organizmie (Ge-132) zaobserwowano w niektórych przypadkach raka płuc. Okazał się on również skuteczny w walce z nowotworami jajników. W badaniach klinicznych, w których wzięło udział 17 pacjentów z chorobą Hodgkina ( powiększenie węzłów chłonnych i śledzionej), german spowodował remisje choroby u 5-u pacjentów, z których 2 zostało całkowicie wyleczonych.

W Hanowerze w 1984 roku podczas pierwszej międzynarodowej konferencji poświęconej germanowi, przedstawiono doniesienia o pozytywnych rezultatach, stosowania germanu u pacjentów z rakiem jelita grubego i innymi rodzajami nowotworów. Sądzi się, że przyczyna korzystnego oddziaływania germanu są prawdopodobnie jego właściwości wzbogacające organizm w tlen, podczas gry komórki rakowe rosną w przypadku nieobecności tlenu – kod DNA komórki do prawidłowego działania potrzebuje tlenu.

GERMAN – PÓŁPRZEWODNIK

German (germanium) jest uważany za pierwiastek śladowy. Został odkryty przez  naukowca Klemensa Winklera, który przypadkiem wyizolował go z rudy srebra (metal o największej przewodności elektrycznej i termicznej). Zanim rozwinięto technologię z zastosowaniem krzemu, z uwagi na cechy germanu jako półprzewodnik, był on szeroko stosowany w przemyśle elektronicznym do produkcji tranzystorów.

German jest półmetalem i półprzewodnikiem co ma duże znaczenie dla roślin a tym samym dla  zdrowia człowieka. Półprzewodnictwo umożliwia roślinom przekształcanie fotonów światła słonecznego w małe prądy elektryczne, które z kolei rozszczepiają wodę na tlen i wodór. Szczególnie jest to ważne dla alg oceanicznych, które poprzez tafle wody muszą radzić sobie z gromadzeniem i silnym koncentracja niezbędnych do fotosyntezy fotonów w swoich organizmach. Tlen jest podstawą życia większości istnień na Ziemi. German nie jest szkodliwy dla człowieka i sam jest pozbawiony właściwości toksycznych.

Półprzewodniki to najczęściej substancje krystaliczne. Koncentracje nośników ładunku w półprzewodnikach można zmieniać w bardzo szerokich granicach, zmieniając temperaturę półprzewodnika lub natężenie padającego na niego światła lub nawet przez ściskanie lub rozciąganie półprzewodnika.

Półprzewodnik samoistny jest to półprzewodnik, którego materiał jest idealnie czysty, bez żadnych dziur elektronowych – koncentracja wolnych elektronów w półprzewodniku samoistnym jest równa koncentracji dziur (naturalizuje wolne rodniki) i zanieczyszczeń struktury krystalicznej. Szkło domieszkowane germanem jest przezroczyste dla promieniowania podczerwonego. W przemyśle elektronicznym najczęściej stosowanymi materiałami półprzewodnikowymi są pierwiastki grupy 14 (np. krzem, german). Do półprzewodników należy również selen.

GERMAN – ZAPALENIE STAWÓW

German należy do grupy przeciwutleniaczy i wraz z nimi chroni przed wieloma chorobami degeneracyjnymi m.in.: choroby układu ruchowego – zapalenie stawów – reumatoidalne zapalenie stawów.

 Zapalenie stawów jest częstą przyczyną inwalidztwa, choroba, z która współczesna medycyna nie bardzo sobie daje rady. Od kiedy znane są skutki uboczne sterydami – kortyzon przestał być cudownym lekiem ( powodował zupełne unieczynnienie nadnerczy i stopniowe odwapnienie kośćca). Reumatoidalne zapalenie stawów RZS zalicza się do grupy chorób autoimmunologicznych, ponieważ proces zapalny jest tu wynikiem błędnej reakcji układu odpornościowego. W wyniku niedoboru w organizmie supresorowych komórek T (regulują prawidłową pracę układu immunologicznego), przeciwciała nie rozróżniają wrogów i przyjaciół, atakują tkanki stawowe jak obce ciało dla organizmu. Błony otaczające stawy robią się bolesne, obrzęknięte i rozwija się w nich stan zapalny. Prowadzi on do niszczenia chrząstek, kości i wiązadeł.

W badaniach laboratoryjnych firmy Smith and Kline wykazano, że german ma właściwości przeciwreumatyczne przypuszczalnie, dlatego, że ułatwia produkcję supresowych komórek T. Dzięki temu działaniu może też korzystnie działać w przypadku innych chorób autoimmunologicznych takich jak np. stwardnienie rozsiane czy różne formy alergii.

Pierwiastek ten może odgrywać ważną rolę w walce z AIDS –  w chorobie powodowanej przez wirusa HIV (Human Immunodeficiency Virus) – ludzkiego wirusa upośledzenia odporności.

Do objawów niedoboru germanu należy zwiększona podatność na choroby degeneracyjne związane z wiekiem.