Fosfor

UWAGA! Dokonując rejestracji każdy produkt prezentowany w tym serwisie możesz kupić ze zniżką w cenie producenta.

Jako pierwiastek niemetaliczny znajduje się w naturze w postaci soli fosforanowych w prawie wszystkich produktach spożywczych, a zwłaszcza białkowych jak np. mięso, nabiał, rośliny strączkowe, mleko, większość owoców i zielone warzywa. Znajduje się również w żurawinie i w algach m.in: Palmaria Palmate.

Fosfor współtworzy fosfolipidy, które służą za budulec dla mózgu i komórek nerwowych (fosfatydylocholina, fosfatydyloinozytol, fosfatydyloetanoloamina), uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych – dezoksyrybonukleinowego DNA i rybonukleinowego RNA, biorących udział w podziale komórki. Bierze udział w tworzeniu kości i zębów (ok.80% fosforu występuje w połączeniach z wapniem w kościach), reguluje równowagę kwasowo-zasadową, jest niezbędny do prawidłowego działania wielu enzymów biorących udział w metabolizmie glukozy, białek, tłuszczów, np. fosfoglicerokinaza w glukolizie. Fosfatydylocholina pełni liczne funkcje w organizmie – poprawia pracę jelit, wątroby, pozytywnie wpływa na zdrowie psychiczne i sprawność intelektualną. Fosfatydylocholina w formie iniekcji przyczynia się do rozpadu tkanki tłuszczowej. Bierze udział w ochronie naczyń krwionośnych przed osadzaniem się w nich blaszki miażdżycowej.

Fosfadylocholina, jako jeden z głównych składników błon komórkowych organizmu, bierze udział w integralności błon komórkowych wątroby. To dzięki niej wątroba działa, jak sprawny filtr krwi, przepuszczając wartościowe cząsteczki, a zatrzymując i rozbrajając te groźne – toksyny. Przy niedoborze fosfatydylocholiny mechanizm ten może nie działać sprawnie. Wątroba może przepuszczać toksyczne dla organizmu metale ciężkie.

Fosfor – podstawowy składnik dla funkcji mózgu i układu nerwowego (epilepja / padaczka, autyzm, schizofrenia, stwardnienie rozsiane i inne), stymuluje pracę hormonów, ochrania serce i komórki, wspomaga utrzymanie homeostazy –  kwasowo – zasadowego bilansu we krwi. Potrzebny do przemian energetycznych –  bierze udział w adenozynotójfosforanie (ATP), który jest istotnym czynnikiem w procesie powstawania tworzenia zapasów energii w organizmie.

Estry kwasu fosforowego odgrywają ogromną rolę w procesach życiowych. Spotykane są m.in. w kwasach nukleinowych (w których tworzą szkielet cukrowo-fosforanowy) i nukleotydach.

Kilka przykładowych “soli tkankowych” niezbędnych dla zdrowia:

Fosforan wapnia – obecny we wszystkich komórkach i płynach organizmu, ważny składnik soku żołądkowego, a szczególnie kości i zębów. Brak równowagi fosforanu wapnia lub jego niedobory mogą być przyczyną marznięcia rąk i stóp, drętwienia kończyn, powstawania wodniaków, bólów piersi i potów (nadpotliwość).

Fosforan żelaza – znajduje sie w krwinkach i w wielu innych komórkach, z wyjątkiem komórek nerwowych. Brak równowagi lub niedobór może być przyczyną ciągłych biegunek lub paradoksalnie – zaparć. Ważny, jako środek hamujący krwotoki z nosa i zbyt obfite miesiączki.

Fosforan potasu – składnik wszystkich tkanek organizmie, zwłaszcza komórek nerwów obwodowych, komórek mózgu i krwinek. Brak równowagi lub niedobór może być przyczyną nieprawidłowego trawienia tłuszczów, zaburzeń pamięci, niepokoju, bezsenności oraz niemiarowego bicia serca.

Fosforan magnezu – jeden z ważnych składników kości, zębów, tkanki nerwowej, krwinek i komórek mięśniowych. Zaburzenia równowagi tej soli lub jej niedobór mogą powodować skurcze, neuralgie, bóle tzw. strzelające i kolkę jelitową.

Fosforan sodowy – emulguje kwasy tłuszczowe( rozbija na najdrobniejsze cząsteczki) i zwiększa rozpuszczalność kwasu moczowego zawartego we krwi. Niedobór lub wahania stężenia mogą doprowadzić do zażółcenia skóry, kwaśnego zapachu z ust, kwaśnego lub metalicznego smaku w ustach.

Ciekawostka

ATP odkrył w 1929 roku niemiecki chemik Karl Lohmann. Jego funkcję cząsteczki przenoszącej energię w komórce wykazał Fritz Lipmann za co został w 1953 r. uhonorowany nagrodą Nobla. Pierwszą syntezę ATP in vitro przeprowadził w 1948 r. Alexander Todd, co przyniosło temu uczonemu nagrodę Nobla z chemii w 1957 r. Kolejne nagrody Nobla związane bezpośrednio z ATP otrzymali: Peter D. Mitchell (1978) za powiązanie gradientu stężeń jonów wodorowych z syntezą ATP, Paul D. Boyer i John E. Walker (1997) za zbadanie mechanizmu działania syntazy ATP oraz w tym samym roku Jens C. Skou za badania nad pompą sodowo-potasową zależną od ATP.

Trifosforan adenozyny (ATP – adenozynotrifosforan – jeden z najważniejszych nukleotydów w komórce, pełniący funkcję uniwersalnego przenośnika energii). Jest podstawowym źródłem energii reakcji chemicznych w organizmach.

Zapotrzebowanie organizmu na fosfor

W organizmie zdrowej osoby o wadze 70 kg znajduje się około 780 g pierwiastków fosforu.

Dzienne zapotrzebowanie na fosfor wynosi 800 mg dla zdrowych osób i 1200 mg dla kobiet w ciąży i karmiących matek.

Niedobory fosforu w organizmie mogą powodować utratę masy ciała, demineralizacje kości (fosfor jest potrzebny w tworzeniu fosforanu wapnia –  jednego z głównych składników kości), osłabienie, brak apetytu i sztywność stawów, równiez anemię, zaburzenia centralnego układu nerwowego i trudności w oddychaniu.

Nadmiar fosforu w diecie może zakłócać wchłanianie wapnia, żelaza, magnezu i cynku w jelitach.

O znaczny nadmiar fosforanów dziś bardzo łatwo jest we współczesnej diecie, a to powoduje wiele chorób m.in.: osteoporoza, osteomialgia, demineralizacja kości, osłabienie zębów i wypadanie, próchnica, brak apetytu, utrata masy ciała i wiele innych.

Jako pierwiastek niemetaliczny, fosfor znajduje się w naturze w postaci soli fosforanowych w prawie wszystkich produktach spożywczych, a zwłaszcza białkowych jak np. mięso, nabiał, rośliny strączkowe, mleko, większość owoców i zielone warzywa.

Produkty o dużej zawartości fosforanów to mięso, butelkowe napoje gazowane i tzw. “kolorowe” np. Coca Cola, orzechy, niektóre środki na nadkwasotę i zgagę, mleczko skondensowane do kawy, a także nadmiar produktów zbożowych (też ciasteczka), makarony, chleb z białej mąki, ryż, kasze oraz niektóre  leki i suplementy (tylko niektóre firmy  – sprawdź co połykasz) stosujące fosforan trójwapniowy jako substancja przeciwzbrylającą

Natomiast fosforan dwuwapniowy jest częstym dodatkiem do suplementów dla zwierząt (np.  psy, koty) oraz do paszy (krowy, konie).

Jeśli stawy bolą to jak najbardziej jest w nich wiele toksycznych związków i zapewne odkładają się sole wapnia. W takich przypadkach sole wapnia są jak szpileczki lub potłuczone drobinki szkła w organizmie stąd taki dotkliwy ból.

W większości przypadków poważnych bólów stawowych jest tworzenie się złogów –  osadów kwasu moczowego, różnych fosforanów. Złogi kwasu szczawiowego stanowią pożywkę dla bakterii –  amoniak w organizmie.

Fosforany natomiast utwardzają strukturę tych złogów, czyniąc je trudno rozpuszczalnymi.

Szczególnie należy wyeliminować mocną czarną /czerwoną herbatę i kakao, ponieważ zawierają kwas szczawiowy –  sprawca powstawania “kłujących” soli wapnia. Podobnie jest z czekoladą.
Warto wyeliminować kawę –  nawet tę bezkofeinową –  zawiera tzw. solwenty (rozpuszczalniki) typu heksan i pentan, wypłukuje z organizmu organiczny wapń, magnez, żelazo i wiele cennych soli mineralnych w formach organicznych –  ważnych dla naszego zdrowia.