CHLOROFIL

UWAGA! Dokonując rejestracji każdy produkt prezentowany w tym serwisie możesz kupić ze zniżką w cenie producenta.

Czy wiesz, że…
cząsteczka hemoglobiny w Twojej krwi ma prawie taki sam kształt jak cząsteczka chlorofilu?

Chlorofil zwany “krwią roślin”, podobnie jak hemoglobina ma ogromną zdolność i łatwo łączy się z tlenem. Gdziekolwiek znajdzie się w Twoim organizmie, jako idealny chelator, zawsze ciągnie ze sobą tlen i zabiera niepotrzebne komórkom produkty przemiany materii.

    Obok wielu cennych składników algi posiadając szczególnie jeden – bardzo ważny składnik – chlorofil zwany też “krwią roślin”. Glonom ten związek jest niezbędny do przyswajania promieni słonecznych i ich zamianę na energię. W reakcji tej bardzo pomocny jest pewien pierwiastek śladowy – german. Jako połprzewodnik, umożliwia roślinom przekształcanie światła słonecznego w małe prądy elektryczne, które z kolei rozszczepiają tlen i wodór. Zatem korzystne efekty obecności germanu w algach, przypisuje się jego zdolności do wzbogacania organizmu w tlen, co ma szczególne znacznie w chorobach układu odpornościowego, nowotworach i chorobach autoimmunologicznych, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, alergia, stwardnienie rozsiane itp. Wspomaga organizm w walce z wirusami, ma znaczącą rolę w walce z wirusem HIV w AIDS.

Energia słoneczna “pobudza” elektrony żywych substancji glonów i na około nich pojawia się intensywna poświata – raczej nie widoczna gołym okiem dla przeciętnego człowieka. Organizm człowieka, jako swoisty i skomplikowany “bio-reaktor” z łatwością i wielką ochotą przyswaja surowe pokarmy, owoce, warzywa, rozszczepia je i przekazuje dla Ciebie energię ich bioplazmy. W ten sposób utrzymuje “porządek energetyczny” w ciałach ludzi i zwierząt oraz świata roślin. Dlatego tak ważne jest, aby codziennie otrzymał naturalny pokarm lub zastosował suplementację z najlepszych pod tym względem produktów.

.:: CHLOROFIL – JEDEN Z CZTERECH NAJSILNIEJSZYCH FITOZWIĄZKÓW PRZECIWNOWOTWOROWYCH ::.

Zjawisko stałego procesu wytwarzania materii organicznej sięga milionów lat. Wtedy wytworzyły się pierwsze barwniki tzw. porfiryny, wyzwalające reakcję chemiczną poprzez absorpcję promieni słonecznych. Dopiero pojawianie się magnezowej porfiryny w ewolucji, zadecydowało o wytworzeniu się chlorofilu i kolejnych ważnych form życia pod wodą, a dalej na powierzchni lądu. Algi słyną z posiadania chlorofilu zwanego “krwią roślin”, w których znajduje się beta caroten – antyoksydant – “ochraniacz” przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym.

Struktura chlorofilu jest bardzo zbliżona do hemu, barwnika krwi. Chemicy zauważyli tu pewną analogie pomiędzy budową cząsteczki hemoglobiny i chlorofilu. Cząsteczka hemoglobiny ma prawie taki sam kształt jak cząsteczka chlorofilu. Hemoglobina posiada w swoim centrum atom żelaza (Fe), natomiast chlorofil atom magnezu (Mg). W skład chlorofilu wchodzi 2,7% magnezu co daje kolor liści i igieł. Kiedy brązowieją igły sosny lub świerku, oznacza to anemię roślin – dajemy nawozy z magnezem.

Chlorofil posiada zdolność prowadzenia reakcji fotochemicznej, której energia kumuluje się w trwałych związkach biochemicznych. Glonom ten związek jest niezbędny do przyswajania promieni słonecznych i ich zamianę na energię.

W reakcji tej bardzo pomocny jest pewien pierwiastek śladowy – german. Jako półprzewodnik, umożliwia roślinom przekształcanie światła słonecznego w małe prądy elektryczne, które z kolei rozszczepiają tlen i wodór. Wzbogaca komórki w tlen. Dzięki temu, chlorofil, podobnie jak hemoglobina ma ogromną zdolność i łatwo łączy się z tlenem. Gdziekolwiek znajdzie się w Twoim organizmie, jako idealny chelator, zawsze ciągnie ze sobą tlen i dedukuje tkanki – neutralizuje toksyny – zabierają niepotrzebne komórkom produkty przemiany materii. W ten sposób rozwój ewolucji świata roślinnego i zwierzęcego został udokumentowany przez Leonarda Marchlewskiego, profesora chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Chlorofil ma szczególne znacznie w chorobach układu odpornościowego, nowotworach i chorobach autoimmunologicznych (zapalenie stawów, porfiria, łuszczyca, alergia, stwardnienie rozsiane itd.). W walce z chorobami skórnymi, w tym wrzody, wirusy w tym z HIV oraz onkowirusy promujące nowotwory, w tym w białaczkach.

.:: CHLOROFILINA A OCZYSZCZANIE Z TOKSYN::.

 Chlorofiliny odgrywają ważną rolę w odtruwaniu środowiska wewnętrznego organizmu, w celu zachowania zdrowia i życia. DETOX z chlorofilu, enzymów i innych roślinnych składników, stosuje się w celu wypłukania toksyn (np. dioksyny) oraz rtęci i ołowiu.

Wewnętrzna detoksykacja oznacza wszystkie procesy, które neutralizują, przekształcają czy usuwają toksyny z organizmu poprzez jeden lub więcej następujących układów: oddechowy, pokarmowy, moczowy, skóra, gruczoły potowe, łojowe i łzy, limfatyczny.

Ocean21 to organiczne składniki roślinne zawierający chlorofil i roślinne chelaty (chelatoterapia – chelition), skutecznie współpracuje z lekiem farmakologicznym DMSA. Stosowany w toksykologii (mykotoksyny, enterotoksyny) jako środek odtruwający np. w autyzmie. Stosowany w leczeniu ołowicy, zatruć rtęcią (rtęcica). Tak jak DMSA, OCEAN21 usuwa metale ciężkie i toksyny z całego ciała. Dodatkowo usuwa toksyny z mózgu, ponieważ przekracza bariery krew-mózg-limfa

DMSA nie usuwa rtęci z mózgu. 

Codziennie jesteśmy narażeni na toksyny i to nie tylko ze źródeł zewnętrznych, lecz również z wewnętrznych. Tak, więc, możemy stwierdzić, że zewnętrzne (egzogenne) i wewnętrzne (endogenne) źródła zatruwają lub zanieczyszczają nasz organizm.  Stan homeostazy oznacza, że nasz organizm pozostaje w równowadze wewnętrznej. Ta równowaga zostaje zaburzona, kiedy spożywamy więcej, niż możemy wykorzystać lub spożywamy określone substancje, które są toksyczne.

Toksyczność substancji może zależeć od dawki, częstotliwości podania czy siły danej toksyny. Substancja ta może wywołać natychmiastowy lub szybki początek objawów, tak jak czyni to wiele pestycydów i niektóre leki farmakologiczne; możliwe jest również – i zdarza się to o wiele częściej, że negatywny wpływ ujawni się dopiero po dłuższym okresie, tak jak np. ekspozycja na azbest prowadzi do raka płuc. 

Na podstawie:  NUTRITION@HEALTH nr 37  – farmaceuta prof. Garban Zeno

Oczyszczanie głównych kanałów wydalniczych:

Okrężnica – jelito

Wątroba

Nerki 

Układ limfatyczny  

Skóra

.::  CHLOROFILINY A PROCES DETOKSYKACJI ::.

0KRĘŻNICA – JELITO

(…)”Okrężnica jest kanałem ściekowym naszego organizmu. Jeśli nie jest oczyszczana, „odpady” z całego organizmu nie zostaną usunięte. Tkanki organizmu nie pozbędą się produktów ubocznych, jeśli nie pracuje okrężnica. Układy fizjologiczne są połączone. Gdy okrężnica zostaje opróżniona, organizm zaczyna „wyciągać” toksyny ze wszystkich możliwych miejsc. Zanieczyszczenia z okrężnicy mogą „przeciekać” i zanieczyszczać inne narządy. Można wtedy leczyć te narządy naturalnymi metodami – ale tylko z częściowym efektem – ponieważ są one stale zakazane lub podrażniane przez trucizny z okrężnicy. „Zaczopowana” okrężnica tworzy uchyłki, które są uwypukleniami w ścianie okrężnicy, zawierającymi materiał kałowy. Zbyt długo zalęgający materiał kałowy zaczyna „przeciekać” do organizmu i wywołuje stan, nazywany autointoksykacją. Kieszonki jelitowe „przepuszczają” ropę, krew i substancje kałową z powrotem do strumienia krwi. Gdy organizm jest zatruty, komórki nie mogą otrzymywać składników odżywczych z krwi, ponieważ otaczający komórki płyn śródmiąższowy jest zatykany przez „odpady” z wolno płynącej limfy.

Takie wewnętrzne zatrucie może być przyczyną, chronicznego stresu, nerwicy, depresji, strachu i leków oraz niezdrowych myśli.

Jest to błędne koło. Większość osób, zamiast oczyścić swoje jelita, w celu ukrycia swojego nieprzyjemnego zapachu, używa kadzideł, odświeżaczy powietrza, dezodorantów, proszku do stóp, płynów i odświeżaczy do ust, past do zębów, perfum i wody kolońskiej. Jeśli okrężnica nie zostanie oczyszczona, inne narządy nie mogą pozbyć się swoich produktów ubocznych. Jeśli osoba nie oczyści jelit, to pomimo usunięcia blaszek miażdżycowych z naczyń – pojawią się one ponownie w organizmie” (…)

Dopóki nie zostanie oczyszczona okrężnica z toksyn, naczynia nigdy nie odzyskają pełnego zdrowia.” W celu odtruwania i oczyszczania stosujemy OCEAN21

Na podstawie:  NUTRITION@HEALTH nr 37  – farmacuta prof. Garban Zeno

WĄTROBA

Czy wiesz, że…  
 5 % miąższu wątroby wystarczy by przeżyć. Wątroba się regeneruje. Pamiętaj, że zdrowa wątroba i jej oczyszczanie to podstawa Twojego zdrowia.

Wątroba – jeden z najważniejszych narządów w organizmie, który bierze udział∏ w odtruwaniu czy usuwaniu substancji obcych lub toksyn. Zadaniem glutationu, najbardziej bogatego w grupy sulfhydrylowe w organizmie, jest chelatowanie i detoksykacja metali ciężkich. Wykazano, że rtęć i ołów tworzą kompleksy z glutationem, które są usuwane z organizmu głównie za pomocą żółci, zmniejszając tym samym ilość dostępnego glutationu.

Metionina jest głównym źródłem siarki w cysteinie. Hepatocyty (komórki wątrobowe) z trudem pobierają cysteinę, natomiast metionina jest pobierana łatwiej i następnie przekształcana do S-adenozylometioniny, homocysteiny, cystationiny i cysteiny. Komórki wątrobowe wykorzystują metioninę do wzrostu i proliferacji.

Uzależnienie wzrostu raka lub guzów od obecności metioniny jest sztucznym warunkiem, spowodowanym przez wcześniejszą niewydolność mechanizmów transsulfuracji i transmetylacji. Zatem, jeśli dostępność metioniny jest obniżona, nie tylko dojdzie do zaburzenia zdolności odtruwających wątrobę, lecz również będzie mniej dostępnego glutationu do tworzenia kompleksów z obcymi substancjami.

Wyniki badań wskazują, że niedobór metioniny sam w sobie może wywołać raka wątroby bez obecności substancji rakotwórczych, jak również może ułatwić metalom ciężkim wywołanie toksycznych skutków.

Na podstawie:  NUTRITION@HEALTH nr 37  – farmaceuta prof. Garban Zeno , PhD – Departament Biochemii – Biologii Molekularnej – Żywienia Człowieka, Wydział Technologii Żywienia, Timisoara – Rumunia/

…………………

Stłuszczenie, przekrwienie i upośledzenie funkcji wątroby mają swoją przyczynę przede wszystkim w nadmiernym spożyciu oczyszczonych produktów skrobiowych (zwłaszcza białej mąki), cukru rafinowanego, tłuszczów nasyconych i mięsa. To również efekt braku surowych produktów, bogatych w enzymy trawienne i błonnik.

 Groźne są także występujące w żywności zanieczyszczenia chemiczne, metale ciężkie, pestycydy, wirusy, bakterie chorobotwórcze, azotany i azotyny ( w wędlinach), leki farmakologiczne, antybiotyki, pozostałości po lekach weterynaryjnych oraz mykotoksyny.  Każdego dnia wątroba musi dawać sobie z nimi radę. Kumulacja toksyn w organizmie obciąża nadmierną pracą wątrobę, która nie jest w stanie skutecznie pełnić swoich funkcji.

Najczęściej spotykane są zatrucia bakteriami, ale przez zakażoną żywność mogą przenosić się także inne drobnoustroje, które mogą uszkadzać komórki wątroby. Wakacje to również sezon ogrodowego grillowania. Potrawy z grilla zawierają toksyczne benzopireny. W sobie obniżonej sprawności immunologicznej, zjadanie żywności z benzopirenami jest nierozsądne, szczególnie w przypadku małych dzieci. Neutralizacja benzopirenów w wątrobie przebiega z wykorzystaniem detoksykacji benzenu oraz ważnych enzymów, który odgrywa ważna role w metabolizmie alkoholu. Jeśli do tego dołączymy kufel piwa, enzymy wątroby muszą zająć się neutralizacją zarówno benzenu jak i alkoholu, a często też zawartego w nim sporyszu (bardzo toksycznego dla wątroby), jak również alkoholu propylowego. Proces odtruwania spowalnia się na kilka tygodnia, a opóźnienie to ułatwia rozwój pasożytów i patogenów. Ciekawostką może być fakt, iż obróbka termiczna w kuchenkach mikrofalowych i zwykłych tosterach również powoduje tworzenie się benzopirenów, szczególnie groźnych dla małych dzieci.

Częstymi gośćmi w wątrobie są salmonella i becteroides fragilis, należące do bakterii, które potrafią żywić się żółcią i obchodzą się bez tlenu. Salmonella pochodzi najczęściej z niesterylnego nabiału (w tym mleko, jaja). Becteroides fragilis  jak przypuszcza dr H.R.Clark, przenosi do organizmu glista ludzka (Ascaris).  Bakterie te znalazły się w wątrobie, która miała powinna je odsączyć z krwi i limfy i zabić za pomocą żółci. Zamiast tego “zjadły” żółć, czego dowodem jest jej brązowe zabarwienie. Zatruta wątroba wydala żółć do jelita i żołądka wraz z populacją bakterii, a te sprzyjają tworzeniu się: nadkwasota, wrzody żołądka i dwunastnicy i refluks

W wielu przypadkach chorób wątroby, zwłaszcza w marskości, potwierdzono obecność mykotoksyn – przede wszystkim aflatoksyny. To właśnie pleśnie, obecne z pożywieniu, wytwarzają jedne z najbardziej znanych substancji toksycznych, czyli mykotoksyny (szczególnie niebezpiecznych dla małych dzieci i kobiet w ciąży).
Przedostając się do wnętrza organizmu, są sprawcami rosnącej liczby alergii, zwłaszcza astmy. Zaburzając równowagę mikroflory jelit, przedostają się do wątroby, a kiedy ta nie może już neutralizować toksyn, nacierają na cały organizm niszcząc z nim homeostazę – równowagę kwasowo-zasadową. Są podłożem wielu chorób m.in.: układu kostno – stawowego, moczowo – płciowego, chorób neurologicznych, miażdżycy, problemów hormonalnych i nowotworów.

Czy wiesz, że…
 aby pozbyć się wszystkich trucizn z wątroby potrzeba blisko dwóch lat odtruwania i regeneracji?

Ulgę możesz odczuć już po kilku tygodniach kuracji odtruwającej, ale nie zwalnia to z dalszej kuracji detoksykacji wątroby, jelita, żołądka i całego organizmu.

Twoja wątroba potrafi ochronić Cię przed chorobami, pod warunkiem, że będąc zdrowa, sprawnie zneutralizuje wszelkie chemiczne związki. Potrafi się regenerować, jeśli nie przeszkodzą jej w tym toksyny pochodzące z pożywienia i leków chemicznych, a Ty dostarczysz jej wszystkie potrzebne do tego składniki pokarmowe korzystając z diety Ketogenicznej i zgodnej z grupą krwi oraz rozdzielnej, a także stosując bogactwo składników oczyszczających, regenerujących i budulcowych w postaci Ocean21.

NERKI

Głównym zadaniem nerek jest zachowanie na stałym poziomie objętości i składu płynu pozakomórkowego tzw. płynu zewnątrzkomórkowego. Jest to płyn występujący w przestrzeni pozakomórkowej ustroju.Objętość płynu pozakomórkowego wynosi typowo 15 litrów (z czego 12 l to płyn śródmiąższowy, a 3 l to osocze). Płynami pozakomórkowymi są:
– osocze krwi i osocze chłonki;
– płyn tkankowy (śródmiąższowy) – płyn „między komórkami” tkanek innych niż tkanki płynne, to znaczy w tkance mięśniowej, nerwowej, nabłonkowej i łącznej (z wyjątkiem krwi i chłonki);
–  płyn znajdujący się w jamach ciała wyścielonych błoną surowiczą (opłucną, osierdziem, otrzewną);
–  płyn mózgowo-rdzeniowy – w komorach mózgu, kanałach mózgu i rdzenia kręgowego oraz w przestrzeni podpajęczynówkowej.

Nerki muszą to zrobić wbrew zmieniającemu się na zewnątrz środowisku i dostarczanym płynom. Częścią tego zadania jest usuwanie z organizmu niektórych produktów ubocznych przemiany materii, których komórki nie mogą już dalej rozłożyć. Zatem, głównym zadanie nerek nie jest wydalanie, lecz regulowanie.

Nerki w mniejszym stopniu kontrolują wodę wewnątrzkomórkową, ponieważ jeśli nerki wykonują swoją pracę w odpowiedni sposób, każda komórka (w dużej mierze jednostka autonomiczna) weźmie lub odrzuci z płynu zewnątrzkomórkowego to, co potrzebuje lub nie. Nerki zachowują to wszystko, czego w danym momencie potrzebujemy, nawet więcej – pozwalają nam na swobodę nadmiaru. Tak jest, pozwalają nam przyjąć więcej, niż potrzebujemy z konieczności – np. wody i soli i wydzielają dokładnie tyle, ile nie jest w danej chwili wymagane. Ostatecznie, nerki chronią objętość płynów w naszym organizmie, jak również ich skład. Według niektórych ocen składamy się prawie 3/4 z wody, tak, więc w dosyć prosty sposób – ważąc się każdego dnia – można ocenię precyzję, z jaką nerki osiągają ten wynik. Pomimo różnic w diecie, ćwiczeń czy spożycia płynów, liczby pozostają stałe. Nerki wykonują swoje zadania z dokładnością do 1%, nigdy nie gorszą niż 5%, nawet w różnorodnych warunkach. Jeśli nerki nagle zawodzą, śmierć następuje po kilku dniach, m.in., dlatego, że niektóre nagromadzone produkty przemiany materii są toksyczne dla serca, które przestaje pracować. Bardziej interesujący jest sposób, w jaki nerki mogą przystosować się, by zwolnić destrukcję wywołaną dysfunkcją, tak, że można przeżyć nawet przy minimum 5% całkowitej funkcji nerek.

Nerka ma większą pojemność rezerwową w obliczu choroby niż np. serce czy płuca.

W celu odtruwania i oczyszczania kanału nerek stosuj OCEAN21.

Na podstawie:  NUTRITION@HEALTH nr 37  – farmaceuta prof. Garban Zeno , PhD – Departament Biochemii – Biologii Molekularnej – Żywienia Człowieka, Wydział Technologii Żywienia, Timisoara – Rumunia/

UKŁAD LIMFATYCZNY

W układzie limfatycznym woda stanowi ok. 60-75% całkowitej masy ciała, 1/3 płynów naszego organizmu to płyn wewnątrzkomórkowy, krew to tylko ok. 9% wszystkich płynów organizmu, a 62% to płyn wewnątrzkomórkowy.

Oznacza to, że ok. 27% naszych płynów stanowi limfa. Każda komórka w organizmie ma kontakt z płynem śródmiąższowym, który składa się zarówno z substancji pochodzących z krwi, jak i z komórki. Około 90 % wody i małych molekuł wchodzących do płynu śródmiąższowego z krwi jest z powrotem wchłaniane przez lokalne naczynia krwionośne. Pozostałe 10 % wody, małych molekuł, białko, inne obecne w płynie śródmiąższowym duże cząsteczki zbierają się w sieć cienkich naczyń, tworząc limfę. W naszym organizmie znajduje się 3 razy więcej limfy niż krwi. Limfa poprzez drobne kanaliki odżywia nawet komórki kostne. Kiedy produkty uboczne przemiany materii opuszczają komórki organizmu, to zabierane są przez krew i limfę.

Naczynia limfatyczne łączą się w większe przewody, które z powrotem uchodzą do strumienia krwi. Naczynia te są ułożone wzdłuż tkanki mięśniowej, która pompuje przez nie limfę. Układ limfatyczny zbiera toksyny ze wszystkich komórek organizmu, dlatego jego prawidłowe funkcjonowanie jest niezwykle ważne dla zdrowia całego organizmu. Tak jak powietrze dookoła nas jest w ciągłym ruchu, tak również limfa otaczająca komórki jest w stałym ruchu. Komórki są w stanie lepiej funkcjonować, mając dookoła świeżą limfę wypełnioną właściwym stężeniem wodoru, tlenu, glukozy i wszystkich innych składników odżywczych. Zastawki, otwierające się tylko w jednym kierunku, znajdują się we wszystkich kanałach limfatycznych. W dużych naczyniach zastawki można spotkać, co kilka milimetrów, w mniejszych są ułożone znacznie gęściej. Kiedy naczynia limfatyczne wypełniają się limfą, mięśnie gładkie w ścianie naczynia automatycznie się kurczą. Ponadto, każdy segment naczynia limfatycznego pomiędzy następującymi po sobie zastawkami działa jak oddzielna automatyczna pompa.

Wypełnienie segmentu naczynia limfatycznego wywołuje skurcz i płyn jest przepompowywany przez zastawek do następnego segmentu limfatycznego. Limfa wypełnia kolejny segment i kilka sekund później, on również kurczy się. Proces ten jest kontynuowany wzdłuż całego układu limfatycznego, aż wreszcie płyn z przewodu piersiowego wpada z powrotem do strumienia krwi do żyły głównej prawej na wysokości dolnej części obojczyka. Gdy świeże dostawy substancji odżywczych zastąpią produkty uboczne komórek – toksyny, bakterie, wirusy, trucizny, produkty rozpadu – komórki są zdrowsze i my również. Usunięcie białek z przestrzeni śródmiąższowej jest absolutnie niezbędną funkcją, bez której moglibyśmy umrzeć w ciągu 24 godzin.
Okrężnica jest głównym narządem, poprzez który z limfy są usuwane substancje śluzowate. Gdy system limfatyczny zapełnia się substancjami śluzowatymi, powstaje takie ciśnienie, które jest odczuwalne przez cały organizm. Zaczyna się napięciem w mięśniach, które ze wzrostem ciśnienia stają się bolesne. Jedną z funkcji gorączki jest rozrzedzenie limfy, poprawiając jej zdolność do przepływu przez ściany okrężnicy. Jeśli okrężnica nie może poradzić sobie z niezbędnym tempem oczyszczania limfy, wtedy zamiast niej organizm używa do tej pracy wątroby. Toksyny pobrane przez wątrobę są wydzielane, jako elementy żółci. Gdy wypływ żółci staje się nadmierny, wtedy żółć z dwunastnicy cofa się (z treścią pokarmową lub bez) i trafia do żołądka, wywołując mdłości. Większość traw jest oczyszczaczami limfy, z tego to powodu chore zwierzęta jedzą trawę. Możemy sobie uświadomić, jakie mogą pojawić się problemy, kiedy okrężnica jest zablokowana. Gdy się to stanie, produkty uboczne wracają do układu limfatycznego. Jeśli sytuacja ta trwa przez dłuższy czas, produkty uboczne cofają się do tkanek i może pojawić się choroba. Proces ten może wpływać na każdą część organizmu, ponieważ system limfatyczny obsługuje wszystkie komórki organizmu. Możemy pozbyć się toksyn również poprzez pocenie się, np. podczas ćwiczeń. Nasze zatoki i skóra również mogą być dodatkowym narzędziem eliminacyjnym, za pomocą, którego nadmiar śluzu czy toksyn może być uwolniony, odpowiednio poprzez przekrwienie zatok czy wysypki skórne.

W celu odtruwania i oczyszczania kanału nerek stosujemy OCEAN21.

Na podstawie:  NUTRITION@HEALTH nr 37  – farmaceuta prof. Garban Zeno , PhD – Departament Biochemii – Biologii Molekularnej – Żywienia Człowieka, Wydział Technologii Żywienia, Timisoara – Rumunia/

SKÓRA I STOPY

Kiedy zablokowane są główne kanały wydalnicze, organizm ratuje się uruchamiając kanały zastępcze. Do jednego z nich należy powłoka organizmu. Dzięki współpracy w układem limfatycznym i gruczołami dokrewnymi, skóra może wydalać toksyny, niekiedy o nieprzyjemnym, mocnym zapachu. Możemy pozbyć się toksyn poprzez pocenie się, np. podczas ćwiczeń lub po zjedzeniu ostrych potraw z chili pieprzem cayenne, albo z papryczką Jalapeño. Nasza skóra również może być dodatkowym narzędziem eliminacyjnym, za pomocą, którego nadmiar śluzu czy toksyn może być uwolniony, odpowiednio poprzez przekrwienie (kiedy jest upał, mamy gorączkę lub jest nam gorąco)czy poprzez wysypki skórne.

„ZDROWIE W ZASIĘGU STÓP”

Według medycyny chińskiej większość chorób spowodowana jest brakiem swobodnego przepływu energii w ludzkim organizmie. Pobudzanie odpowiednich punktów na stopach odblokowuje „szlaki” energetyczne i wspomaga proces naturalnego powrotu do zdrowia.

Chińska medycyna głosi, iż warunkiem zdrowia jest równowaga dwóch sił – Yin i Yang. Według tradycji chińskiej medycyny przyczyną powstawania choroby jest zakłócenie równowagi między energią Yin i Yang. W tym przypadku stymulacja odpowiednich punktów ma na celu przywrócenie zdrowia. Niedostateczny lub nierównomierny dopływ energii powoduje chorobę.  W wielu przypadkach niewielkie schorzenie jest przyczyną zaburzenia ogólnie równowagi energetycznej, właśnie z powodu zakłócenia przepływu energii. Wywołane tym inne choroby rozwijają się lawinowo. Zapobieganie takim sytuacjom jest celem postępowania w medycynie chińskiej.

Dawni lekarze chińscy kładli ogromny nacisk na postępowanie profilaktyczne, a mianowicie: na utrzymanie w stanie pełnej sprawności sił obronnych organizmu. Uważali oni, że przy dobrej i sprawnej obronie organizmu, nawet silny szkodliwy czynnik zewnętrzny nie zagraża zdrowiu, gdyż odbije się jak pocisk od twardego pancerza ochronnego!   

W tym właśnie celu zalecali okresowe, systematyczne stosowanie stymulacji, które uaktywniają czynność obronną ustroju i zabezpieczają przez chorobą. Dziś nazwalibyśmy takie działanie świadomą profilaktyką.

Według chińskiej medycyny, za wszystkie problemy skórne odpowiadają jelita i tu warto również zwrócić uwagę. Stąd w celu odtruwania i oczyszczania skóry, jelita oraz wszystkich pozostałych kanałów wydzielniczych, stosuje się naturalny, wieloskładnikowy OCEAN21.