Algi

UWAGA! Dokonując rejestracji każdy produkt prezentowany w tym serwisie możesz kupić ze zniżką w cenie producenta.

Algi są najbogatszym źródłem przyswajalnych minerałów na całej naszej planecie.

Pierwiastki i sole mineralne w morskiej wodzie posiadają niezwykłe zdolności umożliwiające poprawę stanu gleby, zwiększenia zbiorów, a także utrzymywanie w zdrowiu organizmów ludzi i zwierząt. Pierwiastki te mają dobroczynny wpływ na rośliny w tym glony morskie.

Sole mineralne zawarte w morskiej wodzie i algach mają korzystne działania na biopole magnetyczne naszych komórek, co odczuwamy w poczuciu poprawy zdrowia i dobrostanu. Zdrowy organizm na bieżąco powinien otrzymywać te sole, które gwarantują mu właściwe funkcjonowanie. Niedobór biopierwiastków, to w konsekwencji m.in. wypadanie włosów, bezsenność, brak apetytu, utrata wagi ciała, osłabienie, opuchlizna, anemia, alergia, astma, nowotwory, stany zapalne i wiele innych dolegliwości. Pewnie każdy z nas słyszał o pozytywnym wpływie na nasz organizm pierwiastków chemicznych tzw. metali, które ze względu na własności fizyczne oraz chemiczne odróżniają się od pozostałych pierwiastków, tzw. niemetali.  Większość pierwiastków w układzie okresowym to metale. Metale są substancjami, które w stanie skondensowanym odznaczają się posiadaniem w sieci krystalicznej niezwiązanych z określonymi atomami elektronów (swobodnych elektronów) zdolnych do poruszania się w całej objętości danego metalu.

Wśród większości metali wymienia się następujące ich własności cenne dla komórek organizmów żywych m.in. bardzo dobre przewodnictwo elektryczne i dobre przewodnictwo cieplne oraz alkaliczny działanie w kwaśnym środowisku poprzez wodorotlenki (tlenki metali wraz z wodą), które tworzą zasadowy charakter powstałego związku chemicznego. Wśród nich znajdują się mineralne nadprzewodniki wchodzące w skład pierwiastków zwanych ORMUS (Pierwiastki Jednoatomowe o poprzestawianych Orbitach czyli Orbitally Re-arranged Monatomic Elements –  ORME), posiadające niezwykłe właściwości zdrowotne, będące sekretnem długiowieczności starożytnych kultur, stanowiące specjalne pożywienie – tzw. White Powder Gold Manna (ormus gold).

Fragment artykułu lekarza Szymona J. Borysa, potwierdza w pełni powyższe twierdzenie:

“W dietetyce stosuje się glony wspomagająco w leczeniu obrzęków, zgodnie ze starożytnym chińskim tekstem: “nie istnieje obrzęk, którego nie można by usunąć dzięki glonom”, cyst, obrzękniętych węzłów chłonnych, opuchlizn, chorób skóry z towarzyszącymi zaczerwienieniami, zapaleń stawów. Glony to potężne wsparcie w terapii: torbieli (cyst) guzów, raka, chorób skórnych, czerniaka, białaczka, chłoniak, zwapnienia i włókniaki.

ALGI OCEANICZNE SĄ AŻ 30 RAZY BOGATSZE W SOLE MINERALNE
 OD ALG SŁODKOWODNYCH!

Należy tu dodać, iż glony morskie są znacznie bardziej pożywne w odżywianiu oraz działaniu niż słodkowodne. Słodka woda zawiera 0,01% do 0,1% związków mineralnych, a woda morka posiada ich aż 3,2% czyli 30 razy więcej (stąd też słony smak). Glony są dostarczycielem protein, których posiadają bardzo dużo – 3 razy więcej niż soja, 5 razy więcej niż mięso i jaja, 10 razy więcej niż ryż. Posiadają w swoim składnie węglowodany, oleje i tłuszcze w ilości aż 7%.

“Morze i żyjące w nim rośliny oczyszczą z każdej choroby”
– jak stwierdził wybitny dramatopisarz Eurypides w V wielu przed naszą erą

Chemicy zauważyli pewną analogie pomiędzy budową cząsteczki hemoglobiny i chlorofilu. Cząsteczka hemoglobiny ma prawie taki sam kształt jak cząsteczka chlorofilu. Hemoglobina posiada w swoim centrum atom żelaza, natomiast chlorofil atom magnezu..

Korzyści śladowych ilości soli chloru dla zdrowia:

– wspomaga procesy usuwania toksycznych produktów przemiany materii przez wątrobę

– bierze udział w trawieniu

– pomaga utrzymać sprężystość ciała

Objawy niedoboru:

– wypadanie włosów i zębów

– spadek odporności, wyrażany chorobami pasożytniczymi, grzybicami oraz chorobami nowotworowymi w ty m cysty ( torbiele), guzy, nietypowe narośla, brodawki, tłuszczaki i inne.

– Choroby krwi, w tym białaczka, porfiria;

– alergia i astma;

– choroby psychosomatyczne na bazie kwasicy metabolicznej tzw. Zespół Chorób Metabolicznych

– choroby psychosomatyczne z nadreaktywnym układem obronnym tzw. Autoimmunoagresja m.in. choroby tarczycy Hashimoto, bielactwo, sarkoidoza, toczeń.

Choroby autoimmunologiczne, choroby autoimmunizacyjne – grupa chorób, w których układ immunologiczny (odpornościowy) organizmu niszczy własne komórki i tkanki. U podłoża chorób autoimmunologicznych leży proces nazywany autoimmunizacją.
Choroby autoimmunologiczne spowodowane są błędami w uzyskiwaniu kompetencji przez limfocyty w narządach limfatycznych. Przez barierę szpikową przechodzą limfocyty nieposiadające właściwych antygenów zgodności tkankowej. Efektem takiej dysfunkcji jest atakowanie własnych komórek, uznawanych przez układ odpornościowy za ciała obce. Przykłady chorób autoimmunologicznych:

 – choroby układowe tkanki łącznej: toczeń rumieniowaty układowy, twardzina, układowe zapalenia naczyń, reumatoidalne zapalenie stawów, reaktywne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczycowe zapalenie stawów

– nieswoiste zapalenia jelit: wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Crohna

– choroby tarczycy: zapalenie tarczycy Hashimoto, choroba Gravesa-Basedowa

– choroby nadnerczy: choroba Addisona

– choroby neurologiczne: miastenia, stwardnienie rozsiane, ostre rozsiane zapalenie mózgu i rdzenia

– choroby skóry: bielactwo nabyte (podejrzewane), łuszczyca, łysienie plackowate

– niedokrwistość Addisona-Biermera

– sarkoidoza

– cukrzyca typu 1 (insulinozależna)

W powyższych przypadkach podawanie Chlorofilu z alg jest szczególnie cenne i pomocne w naturalizacji toksyn i składników uszkadzających tkanki organizmu. Idealnym w tej sytuacji, okazuje się Ocean21 o bogaty, składnie alg oceanicznych, jak również oczyszczających organizm z kwasicy metabolicznej koncentratów z buraka, marchwi, borówki amerykańskiej czy też z żurawiny.

Chlorofil zawiera bogactwo soli mineralnych i biologicznego „chloru”, od którego pochodzi jego nazwa „chlorofil”. Ciekawostką jest, że najwięcej chloru zawierają:

– kamienna sól kuchenna ( dla zwierząt podaje się „lizawki” z bryły solnej, jako uzdrawiające je minerały)

– oliwki

– algi oceaniczne, m.in.: Porphyra Yezoensis czyli Nori, Laminaria Digitata, Ulva Lactuca, Palmaria Palmate i inne.